Wij gebruiken cookies

Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Windwatermolen

Technisch Bedrijf Bakker IJlst is oorspronkelijk ontstaan omdat de gebroeders Tjerk en Gooitsen Bakker in 1911 een windmotor uit Amerika importeerden. Deze windwatermolen, ook wel roosmolen genoemd, was nog niet geschikt voor polderbemaling maar werd door het toenmalige bedrijf ‘Gebroeders Bakker’ aangepast aan de omstandigheden in Nederland. De gebroeders Bakker hebben in hun tijd meer dan duizend molens voor het bemalen van polders gemaakt welke in het hele land zijn geplaatst. Op een bepaald moment raakten windmotoren uit de mode toen er steeds vaker elektrische gemalen gebruikt werden.

Milieuvriendelijke bemaling

Het menselijk effect op het milieu en de verandering van het klimaat op aarde worden echter ieder jaar belangrijker. Windenergie komt steeds meer in de belangstelling te staan waardoor de fabricage en levering van onze bekende ‘Record’ windwatermolens een flinke opleving beleeft. Onze windmotoren zijn eenvoudig van opzet maar enorm degelijk. Daardoor kunnen ze na plaatsing jarenlang zonder storingen hun werk doen. Om een voorbeeld te noemen; de stalen tandwielen draaien in een oliebad waardoor er praktisch geen slijtage optreedt. Ook kunnen er automatische vetpotten worden geïnstalleerd om de frequentie voor het onderhoud te verlagen. Daarnaast is de hoofdas van het wiekenrad zelfsmerend.

Onze bekende ‘Record’ windmotoren

Standaard worden onze molens met 4 wieken en een 3:1 tandwieloverbrenging geleverd. Desgewenst kunnen onze windmolens echter ook geleverd worden met 8 wieken. Onze molen ‘No. 7’ wordt standaard geleverd met een fundatiebak van hout en molen ‘No. 9’ wordt uitgevoerd met een kunststof pomphuis. Of wanneer gewenst met een houten bak. Onze windmolens zijn ideaal voor het verpompen van grote hoeveelheden water bij een geringe opvoerhoogte. Omdat de wind onuitputtelijk is werken onze molens dag en nacht door.

Constructie van de windwatermolen

De kop van onze molens draait op de zogenaamde torenbuis, waarbij het kleine type molen axiaal met brons is gelagerd en het grote type molen met een conisch rollager is uitgevoerd. De torenbuis wordt op een fundatie gemonteerd met daarin de centrifugaalpomp en een terugslagklep. Een molen kan dan ook zonder problemen op een later moment worden verplaatst.

Houten fundatiebak

De houten onderbouw wordt watervast gekit en met behulp van RVS schroeven gemonteerd. Het houten geheel bevindt zich altijd onder water waardoor het praktisch uitgesloten is dat het pomphuis vergaat. Aan de aanvoerzijde wordt een vuilrooster bevestigd en aan de afvoerzijde is een aansluiting voor een 200 of 250 mm PVC-buis bevestigd. Het ijzerwerk van de molen wordt duurzaam gemenied en geschilderd. De wieken en windvaan zijn gemaakt van gegalvaniseerde plaat. De gehele constructie is licht van gewicht en makkelijk te demonteren.

Kunststof pomphuis

In plaats van een houten pomphuis wordt de laatste jaren vooral gekozen voor een kunststof pomphuis voor windwatermolen ‘No. 9’. Hierbij kan er, als de molen bijvoorbeeld op een locatie verder van het water af komt te staan, een langere aanvoerbuis geplaatst worden. Of als er, met kleppen regelbare, aftakkingen in de uitvoer geplaatst moeten worden. Een kunststof pomphuis heeft een aansluiting voor een aan- en afvoerbuis. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden qua plaatsing en werking van de molen.

Hand- of automatisch geschakeld?

De ‘Record’ windmotoren zijn leverbaar in twee types. De ‘No. 7’ en de ‘No. 9’. Naar keuze kunnen beiden worden uitgevoerd met een handmatige of met een automatische bediening. Als u kiest voor een automatische bediening, dan wordt de staart van de molen gekoppeld aan een vlottersysteem. Hierdoor wordt de stand van het wiekenrad ten opzichte van de windrichting automatisch geregeld. Staat het polderwater hoog? Dan staat de staart verticaal. Zakt het water tot aan het op de vlotterstang ingestelde peil? Dan draait de staart een kwartslag tot deze horizontaal staat. Het wiekenrad wordt uit de wind gedrukt en de molen stopt automatisch. Dit mechaniek kan aangepast worden voor het inmalen van water.

Capaciteit en afmetingen

Bij een opvoerhoogte van ongeveer 60 centimeter is de capaciteit van de ‘No. 7’ ongeveer 50 tot 65 m3 per uur en van molen ‘No. 9’ zo’n 75 tot 90 m3 per uur. Dit geldt voor het standaardtype molen met 4 wieken en een tandwielverhouding van 3:1.  De hoogte van de torenbuis is bij de ‘No. 7’ is vier meter en bij de ‘No. 9’ vijf meter. In bijzondere omstandigheden kan dit worden verhoogd. Na het bepalen van de opvoerhoogte wordt de uitvoerbuis tot de juiste lengte ingekort en met een bocht van 45º naar de gewenste plek geleid.

Meer informatie over onze ‘Record’ windwatermolens

Wilt u meer weten over onze ‘Record’ windmotoren? Neem dan contact met ons op. Er is heel veel mogelijk met behulp van onze molens en we helpen en adviseren u graag.

0
    0
    Je winkelmandje
      Calculate Shipping